A SZÉP Kártya zsebeinek átjárhatósága – az Újgyőri Piactól a megvalósításig

Megosztás

Csak Miskolcon több tízezren használják naponta a SZÉP Kártyát. Sőt, ma már bármelyik zsebét használhatjuk bármikor bármire – így döntött a kormány még 2021-ben. De a történet valójában Miskolcról indult, mégpedig az Újgyőri Piacról és egészen kalandos úton lett az ötletből valóság.

Lapunk megkeresésére dr. Varga LászIó, országgyűlési képviselő idézte fel a történetet:

Varga László (VL): Ma már napi szinten rengetegen használják a SZÉP Kártya minden zsebét, pedig nem is olyan régen a zsebek közti átjárhatóságra még nem volt lehetőség. A koronavírus-járvány 2. hullámának elejétől, tehát 2020 őszétől látszott, hogy gondot okoz az embereknek a Szép kártya alszámláin lévő összegek felhasználása. Hiszen – emlékezhetünk – bezártak a kulturális intézmények, a fürdők, a szálláshelyek, így az ételrendelésen kívül nem igazán lehetett másra fordítani a Szabadidő és Szállás „zsebekben” lévő összegeket. Rengetegen fordultak hozzám telefonon vagy utcán megállítva, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és hiába volt félretett pénzük a kártyán, nem tudták felhasználni egy ilyen nehéz, válságos helyzetben az összegeket. Előszőr egy újgyőri piacozás során panaszkodott nekem egy család, hogy ezzel a helyzettel kellene valamit kezdeni. Én pedig hazamentem és gondolkodni kezdtem, mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni.

Borsod 24 (B24): De hát Ön országgyűlési képviselő, törvényhozó. Nem az lenne a dolga, hogy új megoldásokat kezdeményezzen?

VL: De, pontosan így van. 2021. január 11-én írásbeli kérdéssel fordultam Varga Mihály pénzügyminiszterhez – ekkor vetettem fel először, hogy tegyék „átjárhatóvá” a kártya alszámláit, hiszen a karácsonyi ünnepek után sokaknak elfogytak a tartalékai. Két héttel később Pénzügyminisztérium válaszolt is, amelyben azt írták, hogy a kormány nem látja akutnak és valósnak a problémát. Vagyis nem foglalkoztak a kérdéssel. 

Február elején – itt van az előterjesztés is – immár több képviselőtársammal közösen benyújtottunk egy önálló indítványt. Ez a zsebek átjárhatósága mellett azt is tartalmazta, hogy akár közvetlenül élelmiszer vásárlására is lehessen használni a Szép kártyát. Az indítványt március 2-án tárgyalta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága, ahol a fideszes többség simán leszavazta, így nem került a végül plenáris ülésre elé.

B24: Leszavazta a kormányoldal a javaslatot? Hogyhogy?

VL: Gondolom, rutinból. Amit az ellenzék javasol, az rossz. Talán el sem olvasták.

B24: Hogy lett ebből akkor mégis egy új jogszabály?

VL: Április elején jött a bejelentés: a Fidesz-KDNP kormány a korábbi indítványunkat átkeresztelte és sajátként benyújtotta, majd meg is szavazta. Szinte ugyanazt. Mókás, de tényleg ez történt.

Tudja, többszáz előterjesztést, módosító indítványt nyújtottam már be az Országgyűlésben elsősorban a miskolci, borsodi emberek érdekében. Van, aki meddőnek gondolja ezt a küzdelmet, én viszont azt mondom, hogy ha kellő számban és kellő intenzitással kínálunk megoldást a valós problémákra, akkor úgy tűnik, hogy meghátrálásra és lépésre lehet is kényszeríteni a rendszert. A kormány ugyanis végül mégis megfogadta a januárban tett javaslatomat, aminek köszönhetően átjárhatók lettek a SZÉP kártya zsebei. Ugyan engem leszavaztak, de aztán saját indítványként mégis megszavazták. Nekem mindegy, mert a dolgozók végül jobban jártak és az eredmény a fontos.

B24: És mi lesz a sorsa a SZÉP Kártyának? Lesznek hasonló javaslatai?

VL: Számtalan hasonló javaslatom volt már eddig is. A miskolci tömegközlekedés ügyében, Miskolc költségvetési támogatása ügyében, fejlesztések ügyében, a kistelepülések ügyében. Továbbra is dolgozom olyan országgyűlési indítványokon, melyek az emberek hétköznapi problémáira jelentenek életszerű, praktikus megoldásokat. Reményeim szerint ezek legkésőbb a kormányváltás után megvalósulhatnak. Tudja, ott kell lenni az emberek között, meg kell ismerni a problémáikat, erre kell megoldásokat javasolni a Parlamentben, s tűzzel-vassal kitartani mellette, még akkor is, ha ellenszélben van a képviselő, mert engem ezért küldtek a miskolciak oda. Hogy Miskolcot, a Borsodiakat, a Pitypalatty-völgyieket képviseljem, az ő hangjuk legyek.

Ennyi a történet, úgyhogy amikor épp SZÉP kártyával vásárolnak, ne felejtsék el, hogy ez valahol egy miskolci sikersztori, ami az Újgyőri Piacról indult.

Kapcsolódó cikkek